Българският бизнес е един от учредителите на Алианс на развиващите се икономики в Европа

Облачните и изнесените услуги с най-голям потенциал за развитие в България
The Emerging Europe Alliance for Business Services

„Присъединяването на Българската аутсорсинг асоциация като учредител в Алианс на развиващите се икономики в Европа за бизнес услуги, иновации и технологии (The Emerging Europe Alliance for Business Services, Innovation and Technology) е важна стъпка в позиционирането на страната като атрактивна аутсорсинг дестинация“, каза Стефан Бумов, главен оперативен директор на HeleCloud и съосновател и председател на Българска аутсорсинг асоциация до март 2017. Алиансът има за цел да повиши международната конкурентоспособност на развиващите се икономики в Европа, подкрепяйки позиционирането и разпознаването на Централна и Югоизточна Европа като силен стратегически партньор на световно ниво и стимулирайки осъществяването на бизнес в региона.
Учредяването на Алианса беше обявено по време на конференцията „Sourcing in Emerging Europe“ в Лондон, в която Стефан Бумов взе участие. „Очаква се до 2020 год. аутсорсинг индустрията да генерира 6,18% от БВП на България, като нейните най-перспективни подсектори са облачните услуги и центровете за споделени услуги“, коментира  той. Събитието има за цел да създаде платформа за споделяне на знания и опит за развитието на сектора на изнесените услуги в региона. То събира на едно място световни и европейски лидери; местни представители и доставчици на услуги от 23-те развиващи се икономики в Европа.
„България отдавна премина от традиционен към трансформационен аутсорсинг с фокус върху създаването на добавена стойност, за което допринасят и благоприятните условия в страната като квалифицирана работна ръка и нисък плосък данък. ИТ аутсорсингът  се развива с бързи темпове, интегрирайки в дейността си най-новите технологии и внедрявайки най-добрите световни практики. Нуждата от реализирането на все по-сложни процеси води до стабилно разрастване на ИТ компаниите и създава благоприятна среда за технологичните стартъпи.“, обясни Стефан Бумов, главен оперативен директор на HeleCloud.
България се нарежда на второ място в Европа и на седмо място в света сред най-атрактивните BPO дестинации според Индекса за аутсорсинг на бизнес процесите и споделени услуги 2016 (Business Process Outsourcing and Shared Service Location Index 2016). Страната е носител на Европейската награда за аутсорсинг дестинация за 2015 на годината на Европейската аутсорсинг асоциация (ЕOA) и Националната аутсорсинг асоциация на Обединеното кралство.
„Аутсорсинг компаниите изпълняват все по-сложни операции, които носят висока добавена стойност за клиентите. Изискванията към човешкия капитал в сферата на изнесените услуги се променя с бързото навлизане на облачните услуги, интернет на нещата, роботизацията, автоматизацията на бизнес процесите. Секторът има нужда и привлича висококвалифицирани кадри, които не само владеят два или повече чужди езици, но и притежават специализирани знания и умения в областта на бизнеса, икономиката и инженерните науки“, обясни Стефан Бумов, главен оперативен директор на HeleCloud.

Над 97% от населението на възраст между 19 и 34 години в България владее поне един чужд език, почти 40% от младите българи говорят два чужди езика и над 20% - три. Най-популярните чужди езици са английски, немски, руски, френски и испански. Нараства броя на училищата с преподаване на чужди езици, математика и информатика. За периода септември 2016 – август 2017 българските таланти са спечелили 27 златни, 58 сребърни и 26 бронзови медали по математика и 3 златни, 7 сребърни и 4 бронзови по информатика. Близо 80% от населението в трудоспособна възраст има средно и висше образование.

Допълнителна информация
За HeleCloud
HeleCloud е технологичен консултант в платформата на Амазон Уеб Сървисис (AWS), създадена през 2016 г., с офиси в  Мейдънхед, Обединено Кралство и София, България. Екипът от професионалисти с дългогодишен опит подкрепя  организациите в изграждането на облачна им визия за развитие и в реализацията на облачните им стратегии чрез водещата си Cloud Roadmap методология. Предлагайки управление на облачни услуги, HeleCloud дава възможност на клиентите си да увеличат ползите си от облачните услуги и да се съсредоточат върху тяхната основна бизнес дейност и потребители.
Повече за HeleCloud™ ще намерите на http://www.helecloud.com/