Национална аутсорсинг конференция събира над 300 водещи експерти от сектора в Пловдив

Бизнес форумът е резултат от потенциала на града да се превърне в топ локация в България и Източна Европа за инвестиции в ИТ и аутсорсинг

25 август, Пловдив. На 10 септември за втора поредна година Община Пловдив и “Индъстри Уоч” организират национална аутсорсинг конференция под надслов „Аутсорсинг дестинация България“. Специално за форума в града пристигат Румяна Бъчварова, заместник министър-председател по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Стефан Фрике, изпълнителен директор и ръководител на Консултативния съвет на Германската аутсорсинг асоциация и представители на над 100 компании от ИТ и аутсорсинг индустриите.

Събитието е подкрепено от Българската агенция за инвестиции, Българската аутсорсинг асоциация, ИКТ Клъстер Пловдив, Българската асоциация на софтуерните компании и Българска асоциация по информационни технологии.

Конференцията ще се проведе в 3 панела: „Привличане на таланти извън ЕС“, „Пловдив – атрактивен за ИТ и аутсорсинг индустрията“ и „Предприемаческа екосистема, образование – състояние и перспективи“. В различните сесии ще вземат участие специалисти от централната и местната власт, от браншовите организации, както и представители на компании с офиси в Пловдив, които ще споделят своята визия за състоянието и перспективите пред сектора в града и страната.

Първото издание на конференцията през 2014 г. успя да събере над 250 представители от топ мениджмънта на близо 100 компании. По време на форума няколко от водещите фирми в сектора, сред които Scale Focus, Unify и 60К, обявиха стартирането на дейност в Пловдив. През 2015 г. се очаква да присъстват над 300 участници, с което форумът има амбициите да се утвърди като водещ за страната.

ИТ и Аутсорсинг секторът в Пловдив: Градът се наложи като вторият най-голям притегателен център в България за инвестиции в информационни технологии и аутсорсинг на бизнес процеси след столицата. В Пловдив по последни данни в сектора работят между 4 000 и 4 500 души, като само за последните 3 години техният брой се е удвоил. Създаването на работни места за младите висшисти е сред най-големите приоритети на местното управление и прогнозите показват, че заетите могат да нараснат между 8 000 и 10 000 човека в близките години.

Пловдив става все по-атрактивен и заради стартиралите наскоро нови офис проекти и сравнително по-ниската наемна цена от тази в столицата. Тенденцията показва, че до няколко години градът ще има нужда от над 100 000 кв.м офис пространства висок клас. В допълнение, наличието на над половин милион души в региона, високо развитата образователна система с повече от 40 000 студенти, мултикултурната и многоезична среда превръщат града в атрактивна инвестиционна дестинация за ИТ и Аутсорсинг компаниите от  Северна Америка и Европа.

10 септември, Новотел Пловдив

Програма и участници

10.00 - 10.45 ч.                  Регистрация

10.45 - 11.00 ч.                  Официално откриване

·         инж. Иван Тотев, кмет, Община Пловдив

·         Румяна Бъчварова - заместник министър-председател по коалиционна политика и държавна администрация и министър на вътрешните работи

·         Стефан Фрике, изпълнителен директор и ръководител на Консултативния съвет на Германската аутсорсинг асоциация

11.00 - 12.00 ч.                  Панел 1 -  Привличане на таланти от страни извън ЕС

·         Стамен Янев – изпълнителен директор, Българска агенция за инвестиции

·         Стефан Бумов – председател, Българска аутсорсинг асоциация, изпълнителен директор, Софика Груп

·         Владимир Еллис – изпълнителен директор, Speedflow

·         Анна–Мари Виламовска - секретар по здравеопазване и иновации на Президента на Република България

·         Елена Маринова – член на УС на БАИТ, председател на УС, Мусала Софт

·         Георги Брашнаров - основател и член на борда на ИКТ Клъстер България и председател на управителния съвет (2007-2014), БАСКОМ.

12.00 - 13.00 ч.  Панел 2  “Пловдив – атрактивен за ИТ и аутсорсинг индустрията“

Модератор: Георги Стоев, управляващ съдружник, „Индъстри Уоч”

·         Стефан Стоянов – заместник-кмет, Община Пловдив

·         Мартин Драгоев –  инвестиционен мениджър, Галакси Инвестмънт Груп